‘Memorizálási technikák’ kategória korábbi bejegyzései

A PO, a PV és a POV módszer (PO, PV, POV system)

Mi ez sok mozaikszó? Mindjárt rátérek erre is…

Először is az egész memóriasport lényege, hogy minél több adatot minél kisebb helyen, minél inkább tömörített formban megjegyezzünk. Ha mondjuk a szám-alak módszerrel akarnánk megjegyezni egy nyolc jegyű számot, az szörnyű energiapocsékolás lenne. Egyáltalán nem lenne hatékony, mert nyolc alakot kellene nyolc lociba belerakni. Ez a helyszíneink elpazarlása lenne és ráadásul lassú lenne a memorizálás folyamata is. Érdemesebb azt csinálni, hogy minden kétjegyű számhoz (00, 01, …98, 99) hozzárendelünk valamit és azt a valamit rakjuk a locikba. Így mindjárt felére csökken a locik szükséges száma és kétszer olyan gyorsan tudjuk le a tanulást is. Lehet, hogy először túl soknak tűnik, hogy száz számhoz kitaláljunk valamit, de hidd el megéri a ráfordított időt. Később írok majd pár módszert, ami megkönyítheti a hozzárendelést, de a legjobb az lenne, ha magáról a számról eszedbe jutna valami vagy valaki egyből. Nem fog gyorsan menni, ne aggódj, ne siettesd.

Minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy-egy személyt. A személyek nagyon jók, mert a helyszíneken mozoghatnak, beszélhetnek, cselekedhetnek, ezért sokkal nagyobb százalékban fogsz visszaemlékezni rájuk.  Pl. a 23-as szám nekem Michael Jordant jelenti a mezszáma miatt, a 73-as a bátyámat, mert 1973-ban született.

Most jön az extra lépés. Minden személyhez találj egy jellemző tárgyat és egy számot most már a személy-tárgy (person-object: PO) párossal azonosíts. Vagy keress egy jellemző cselekvést a személyekhez és rendeld a személy-cselekvés (person-verb: PV) képeket a számokhoz. Természetesen minden egyes PO vagy PV kép még mindig egy darab kétjegyű (00, 01, …98, 99) számot jelöl.

Az én példámra visszetérve: 23 Michael Jordan-kosárlabda, 73 bátyám-pénz. Megtehetem azt, hogy az első helyszínen elképzelem Michael Jordant, ahogy kosarazik, a második helyszínen pedig bátyámat, ahogy szórja a pénzt. Ehhez két loci kell: (23)(73). Vagy elképzelhetem az első helyszínen Michael Jordant, ahogy szórja a pénzt, ami a (2373) kódja. A (7323) esetében bátyám kosárlabdázna. Ahogy láthatod, az első, mindig a személy, a második mindig a tárgy/cselekvés. A sorrend azért fontos, mert ha egy lociba akarnád berakni Michael Jordant és a bátyámat, a visszaemlékezésnél könnyen összekeverhetnéd, melyik is jött előbb a sorban. Beláthatod, hogy  két kétjegyű szám összekapcsolásával nyolc számjegy esetén két locira van csak szükséged. Most tehetsz még egy extra lépést: minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy személyt, egy cselekvést és egy tárgyat (person-verb-object: PVO). Ezzel a módszerrel, ha kapcsolatot hozol létre három kétjegyű szám között, akkor egy hatjegyű szám elfér egyetlen helyszínen, ami nagyon klassz dolog. Persze sokat kell gyakorolni, hogy a számokról egyből beugorjanak a PVO képek és egyből össze is tudd kapcsolni a képeket.

Ha nem akarsz most számokkal foglalkozni, akkor vegyél elő egy kártyapaklit. A francia kártya lapjainak a száma 52. Fele annyi személyre lesz szükséged, mint a kétjegyű számok esetében.

Az útvonal módszer (The jurney system)

Ez – a másként loci [loki] vagy római szoba módszernek is nevezett technika – az alapja a hosszú sorozatok megjegyzésének. Legyen szó számokról, kártyalapokról, szavakról, vagy bármi másról, az útvonal módszer maga a Szent Grál. A rómaiaktól vannak az első feljegyzések erről a témáról: innen is a neve. A másik elnevezés a locus [lokusz] latin szóból jön, amely helyet, helyszínt jelent magyarul. Többesszáma a loci.

A módszer lényege, hogy egy előre meghatározott sorrendben végigjárunk képzeletben egy útvonalat és itt helyezzük el a megjegyezni kívánt tárgyakat szépen sorrendben. Majd amikor elő szeretnénk hívni őket a memóriánkból, újra ugyanabban a sorrendben végigsétálunk a helyszíneken és megnézzük mit is raktunk oda. Az útvonalat hibátlanul kell tudnod oda-vissza álmodból fölkeltve is. De ez nem jelenthet gondot, ha ismert útat választasz, ahol akár minden nap megfordulsz. Olyan helyszíneket válogass össze, amik nagysága egy átlag szobáé (kb. ötször öt méter). Ez lehet tényleges szoba a házadban, vagy kint az utcán egy ennek a méretnek megfelelő terület. Ha csak a bevásárlólistádra szeretnél emlékezni, akkor jó ötlet, ha az áruházadban alakítasz ki egy útvonalat több locival.

A loci mérete azért fontos, mert ezen sok múlik, ha minél gyorsabban akarsz mondjuk egy kártyapaklit megjegyezni. Nem jó ha fókuszálnod kell az kanapéra: helyette lásd az egész szobát magad előtt.

 Itt az én első tíz helyszínem (locim):

1. bátyám szobája                               6. lépcsőház
2. hálószoba                                       7. előszoba
3. én szobám                                      8. lenti fürdőszoba
4. fenti fürdőszoba                              9. konyha
5. erkély                                            10. vendégszoba

Az azonos nyelvezet kedvéért: a locinak a rendes szobaméretetű helyeket hívom. Locusnak a szobában (lociban) lévő részeket. Pl. ilyen locus az ágyam, ruhásszekrényem, ablakom vagy az íróasztalom.

Menj végig lakásodon és találj te is tíz locit, majd próbáld meg ott elképzelni a következőket:

béka                                                 széna
kémény                                            Harry Potter
alma                                                 kutya
krokodil                                            laptop
vásár                                                kalóz

Az első locim, a bátyám szobája. Itt egy hatalmas zöld békát látok az ágyon, amint épp hatalmas nyelvével egy legyet kap el. (Nem szívesen feküdnék be ebbe az ágyba utánna.) Aztán szüleim hálószobájában egy széles vöröstéglás kéményt épít két kőműves cigivel a szájukban.  Az én szobámban egy nagy kosár alma dől le az ágyamról és gurul szét mindenfelé: kitörve az ablakot, összetröve a tévémet. A fürdőben egy krokodilt pillantok meg a kádban, ami nem túl jó ómen, ezért megrémülök. Ezután az erkélyen találom magam, ahol pár zöldségesstandot veszek észre és nagy nyüzsgést. Így jutok a lépcsőfordulónkba, ahol séta helyett az itt elszórt vastag, puha szénatakarót használom, hogy lecsússzak a földszinti előszobába, ahol Harry Pottert pillantom meg villámalakú sebhellyel a homlokán. A WC-ben a kutyám nagy hévvel, mellső lábaival üdvözöl és a mellkasomig felugrik. A konyhában a tűzhelyen találom a laptomonat, de ez mit sem zavar engem, mert nyugodtan elindítom rajta kedvenc muzsikámat. A vendégszoba ágyan egy falábú, félszemű kalóz üldögél és pipázik egy papagájjal a vállán. Biztos vagyok benne, ha hasonlóképp elvégezted a feladatot, akkor visszafelé is el tudod mondani a sorrendet anélkül, hogy át kéne ismételned azt.

Érdekesség, hogy személyekre, állatokra könnyebben visszaemlékszünk. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy őseink életbenmaradásához elengedhetetlen volt az a képesség, hogy emlékezzenek, hogy ez erdő egy helyszíne valyon biztonságos vagy sem.  Van ott élelem vagy sem. Volt e ott ragadozó, vagy egy ellenséges törzs tagja vagy sem.

Tényleg érdemes energiát áldozni locik készítésére. Minden nap 5 új loci hozzáillesztése repertoárodhoz nem jelenthet különösebb fáradságot. És ha már van 52 helyszíned, akkor megteremtetted a lehetőséget arra, hogy egy csomag francia kártya lapjainak a sorrendjét is megjegyezd.

A szám-rím módszer (The number/rhyme system)

A szám-rím módszer gyakorlatilag ugyanazon az elven nyugszik, mint a szám-alak módszer: találjunk ki egyszerűen megjegyezhető képeket a sokak álltal utálatosnak tartott számok helyett és jegyezzük meg azokat. Ebben az esetben azonban nem a szám írott formájából indulunk ki, hanem a hangzásából.

Használhatod akár a következő rímeket is:

0 (nulla) – hulla
1 (egy) – hegy, meggy
2 (kettő) – teknő, vessző
3 (három) – malom
4 (négy) – légy
5 (öt) – tök, köt
6 (hat) – pad, matt
7 (hét) – tét, pék
8 (nyolc) – polc
9 (kilenc) – fegyenc

(A mattot sakkfigurákkal, a tétet zsetonok formájában képzelem el.)

Eltérő nyelvekben, amíg a számformák változatlanok, addig a számrímek egészen mások lesznek. Ez azért érdekes, mert ha mondjuk angol nyelvterületen töltesz el hosszabb időt, akkor érdemesebb az angol számok rímeit használni, hogy ne ess ki az angol nyelvű gondolkodásból és ne kelljen időtveszteni a magyarra fordítással.

A két kép közötti kapcsolat megteremtésekor a sorrendre oda kell figyelni, mert nekem nem mindegy, hogy padom esik rá a fegyencemre (69) vagy a fegyencem áll a padomon (96). Legyen egy szisztémád, amihez ragaszkodni fogsz mindig. Pl. az sokat segíthet, ha balról jobbra és fentről lefelé halad a történeted.

Ha véletlenül nem tudnál elképzelni egy péket vagy bármi mást a listáról, akkor neten keressél rá, mert biztos kidob rengeteg képet. Válassz ki egy olyat, aminek határozott karaktere van, nehogy összekeverd mondjuk a fegyenccel a visszaemlékezésnél. A kezdetekkor mindig érdemes egyébbként is sokkal részletesebben elképzelned a sztoridat. Próbáld meg minél élethűbben látni mind a tárgyakat, mind a személyeket minden kis tulajdonságukkal együtt.  Azután, miután egyre gyakorlottabbá válsz, már érezni fogod, hogy elég lesz egy gyors vázlat is a fejedben, hogy a kép megmaradjon memóriád fogságában.

Gyakorlás és kreativitás. ;)

A szám-alak módszer (The number/shape system)

Az emberi agy képeket sokkal-sokkal könnyebben tud elraktározni, mint számokat. Az ősembernek számok megjegyzésére nem igen volt szüksége, ha ugyan ismerte egyáltalán őket. A mai világban azonban a számok ismerete, fejbentartása elengedhetetlen mindenki számára. Bankkártyánk PIN kódját, lakásunk, irodánk riasztójának a kódját, nem beszélve barátnőnk, feleségünk születésnapjáról ugyan mind papírravethetnénk, de a papír elveszhet, a kutya megeheti. Ráadásul a célunk a memóriánk, s nem pedig a naplónk bővítése. A szám-alak rendszer (a szám-rím rendszer mellett) a legkönnyebben megtanulható módszer a számok fejbentartására. Bár hosszú számsorok memorizálására nem használható, de 4-5 számjegyet hosszútávú memóriánkba is bevéshetünk vele

Tekints le az alábbi listára. Minden egyes szám mellé odaírtam, hogy engem mire emlékeztet a szám alakja. Ezek az én saját képeim: te nyugodtan találj ki mást, de azok egyértelműen utaljanak a szám formájára, hogy egy pillanat alatt bevillanjon a képről a szám és fordítva.

0 – labda
1 – nyíl, gyertya
2 – hattyú, kampó
3 – madár, bilincs
4 – zászló, vitorla
5 – kígyó
6 – hintaszék, jojó
7 – fejsze, kapa
8 – hóember
9 – lufi, hőlégballon

Hogyan használjuk ezt a asszociációs listát? Jegyezzük meg telefonunk PIN kódját, ami 3476. Én elképzelem, ahogy a telefonomat hirtelen elragadja a kezemből egy madár (3-as), ami ezután rászáll egy vitorla legtetejére (4-es). Az árbócrúd hirtelen elkezd kidőlni, mert valaki egy fejszével (7-es) nekiállt kivágni azt. Ráadásul az illető pszichopata, mert mindezt egy hintaszékből (6-os) teszi nyugodt csapásokkal. Elég szürreális az egész, de annál jobban emlékszünk majd rá.

Az nem baj, ha egy számhoz több képünk is van, mert akkor sokkal kreatívabban alakíthatjuk a történetünket. Próbáljuk megjegyezni édesanyánk születésnapját. Elég most a hónapot és a napot memorizálni, hogy biztosan fel tudjuk köszönteni mindig: november 25., vagyis 1125. Látok egy repülő nyilat (1-es), amit anyukám lőtt ki a konyha ablakából a hátsó kertbe. A nyíl a kinti asztalon eltalál egy tortán égő gyertyát (1-es), ami ráesik egy alatta baktató hattyúra (2-es) és az kigyúllad tőle, majd szénné ég. Hamujából pedig megszületik egy kígyó (5-ös): egy kobra tekeredik spirálisan felfelé és egyenesen a szemebe néz a végén. Színezheted is a képet: láthatod a simára munkált nyílvessző fémhegyét ahogy a gyertyát még pont elkapja. Láthatod a fehér hattyút ahogy a piros csőrét a szárnya alá dugja, mikor ráesik a gyertya.

A hónapok megjegyzéséről később külön is írok majd, de most próbáld megjegyezni rokonaid születésnapját a fenti technikával. A jó gyakorlás mellett örömet is szerzel nekik ezzel.

A kapcsolat módszer (The link system)

A kapcsolatképzés módszere nagyon jól használható arra, hogy teljesen általános szavakat sorrendben megjegyezzünk. Ezek véletlenszű szavak legyenek, de nem ismeretlen szakkifejezések, vagy idegen szavak. Ne is legyen több húsz szónál, mert afölött egy másik módszer sokkal hatékonyabb.

Az első lépés, hogy ne magukat a szavakat akarjuk megjegyezni, hanem a róluk alkotott képet a fejünkben. Ha azt hinnéd magadról, hogy nem vagy vizuális típus, ezért neked ez nem menne (bár még nem találkoztam ilyen emberrel), akkor csak emlékezz vissza arra, hogy milyen színű a bejárati ajtód! Milyen anyagból készült, milyen kilincs van rajta? Mivel nap mint nap ezen az ajtón jössz és mész, ezért biztosan tudsz ezekre a kérdéseimre válaszolni. Ezt mellesleg úgy teszed, hogy elképzeled az ajtót élő valójában és belső szemeddel szemléled.

Játékként képzelj most el egy tortát. Ez különleges totra, mert egy zöld gyertya van a közepén, aminek kék lángja van. A gyertyába kézzel falevelek formáját faragták bele, s az oldalán lecsorgó viasz a legfinomabb belga csokoládé ízét idézi. A láng füstjének narancs illata van, ami egy pálmafás lakatlan sziget idilli strandjára emlékeztet, ahol boldog vagy. Bolondosan lobog a lángja, mintha csak a tenger hullámozna benne. A torta tetejét citromsárga tejszínhab fedi, melynek lágy citromillata és íze egyből magával ragad. Lásd magad, amint egyik újjaddal kóstolót merítesz belőle. Képzeld el, hogy ezalatt fehér marcipán öntet van, egy szintel leljebb pedig ugyancsak fehér kókusztöltelék reszelt kókuszdarabokkal vár arra, hogy megízleld. Szinte látod, ahogy a fáról leesik a már érett kókusz. Feltöröd és kiiszod ízletes levét. Legalul lágy, újjnyi vastag piskótaalap van, mely finoman, könnyen omlik szét a szádban. Ez életed legfinomabb tortája. Vissza tudod idézni milyen is ez? Minél több részletet adsz hozzá, minél több érzelmet, szagokat, hangokat, annál inkább rögzül a kép a memóriádban.

A kapcsolat rendszer második lépése, hogy egy történetet találjunk ki, amiben sorrendben megjelennek a szavakról alkotott lelki képink. Ha a szőlő és az ablak szavak között szeretnénk kapcsolatot létesíteni, akkor elképzelhetjük, ahogy egy a levegőben szálló szőlő betör egy ablakot.

Jegyezzük meg sorrendben az alábbi szavakat: verseny, faház, képeslap, lekvár, hídpillér, majom, álom.

Milyen kép ugrik be a verseny szóról? Nekem egy futó rajtszámmal a pólóján. Te természetesen lehet, hogy másra asszociálsz. Mindig azt a képet válaszd, ami elsőre az eszedbe jut, mert mindig az a képzettársítás lesz a legerősebb. Nyilván főleg fogalmaknál kell kreatívan asszociálnod, és a faházat egyből el tudod képzelni. Most elképzelem, ahogy egy futó befut egy faházba, aminek az asztalán egy képeslap hever. A képslap mellett egy üveg lekvár található, ami egyszercsak elkezd megnyúlni és tágulni miközben egy híd pillérévé alakul át. Ezen egy majom táncol, majd ráugrik egy mosollyal a száján alvó ember (álom) hasára. Nagyon fontos, hogy te a saját kapcsolataidat válaszd, mert te arra fogsz könnyedén emlékezni! Van akinek már elsőre megragad a története. Ha mégsem, akkor ne aggódj és adj a képekhez több részletet. Lásd, hogy milyen fáradtan és izzadtan érkezik be a kopasz futó a fenyőerdő egy kis tisztásán álló faház teraszára és megy be az ajtón. Fordítsd meg a képeslapot és nézd meg, honnan jött, mit írtak rá. Milyen lekvár van ott az asztalon? Képzeld el, ahogy a lekvárosüveg hirtelen széttörik a növekedéstől és betonná alakul. Képzeld magad a hídpillér aljába és érezd a magasságát. Fent a majom szaltókat dobál és a fejét, fenekét vakarja, az alvó ember pedig puha párnákon álmodik.

Gyakorolj és jegyezd meg a következő szavakat. El tudod mondani őket visszafelé is?

cső                                        vézna                                    felhő
árbóc                                    hajó                                       fejsze
katona                                  séta                                       próba
mese                                     pelenka                                vers
reszket                                  kosárlabda                           kazán

Mind az asszociálás, mind a kapcsolat kiépítése egy kis gyakorlással gyorsan mehet bárkinek és a láncolatok hosszútávon is megmaradhatnak emlékezetünkben. A két dolog, amitől memóriánk fejlődése függ: gyakorlás és kreativitás.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes