2012, december hónap bejegyzései

Memória Világbajnokság 2012 (WMC 2012)

Megkésve bár, de íme a beszámoló a VB-ről. Az alábbi linkeken megtaláljátok mind az összesített, mind a számonkénti végeredményeket: world-memory-statistics és memocamp.

1. Johannes Mallow 8413
2. Simon Reinhard 8344
3. Jonas von Essen 6692

Az verseny gyakorlatilag a németek egyeduralmát hozta. (Bezzeg ha a kínai kontingens is részt vett volna!) Az első öt helyből négyet megszereztek maguknak. Csak a bronzérmet engedték át más országbélinek. Erre a svéd Jonas von Essen (az idei svéd bajnokság győztese) csapott le, de már a veseny első napján látszott, hogy a győzelemre Johannes Mallown és Simon Reinhardon kívül senkinek sem lesz esélye. Utcahosszal kimagaslottak a mezőnyből és végig nyomás alatt tartották egymást pontszámok tekintetében. Megjegyzem, hogy 8000 pont fölött mindeddig csak ők ketten tudtak teljesíteni, valamint a most távolmaradó Wang Feng.
Simon Reinhard ahogy a német bajnokságon, úgy most is “csak” az ezüstérmet szerezte meg. Az eddigi négy résztvételéből ez a legjobb eredménye. Kimagasló eredményt ért el mind a Véletlen szavak 15p-es számában, mind az egy kártyapakli gyors memorizálásában. Ez utóbbiban 27.21mp-es idejét senki nem tudta megközelíteni.
Johannes Mallow (az idei német bajnok) 42.19mp alatt volt képes ugyanerre, de előtte már volt elég előnye ahhoz, hogy ezzel a különbséggel is megnyerje a vilgábajnokságot. Az Absztrakt képekben világcsúcsot állítot fel, de a legnagyobb előnyt Simon Reinharddal szemben a Történelmi és jövőbeli évszámoknál gyűjtötte össze. Szívből gratulálok neki a győzelemért.

A teljességhez hozzátartozik, hogy összesen 72 versenyző ért el eredményt a bajnokságon, s közülük nagyjából 50-nek volt minden számból pontszáma. A nagymesteri pontszámokon belül pedig 11-en végeztek.

Megkezdődött a 2012-es világbajnokság

A mai nap kezdtetét vette az idei világbajnokság (WMC 2012). A küzdelemnek ezúttal a Lilian Baylis Technology School ad otthont Londonban, Angliában. A verseny három hosszú napon át tart (2012.12.14.-2012.12.16.) és komoly koncentrációt igényel azoktól, akik a legjobbak között akarnak végezni. Az alábbi linken megtalálhatjátok Ben Pridmore (korábbi világbajnok) blogját: http://zoomy.blogspot.co.uk/

A közel 90 memória atléta, akiknek ötöde a nő, összesen 23 országot képvisel. A legtöbb versenyző Kínából érkezett, de sokan jöttek Németországból, a Fülöp-szigetekről és Indiából is. Az indulók között van többek között olasz, lengyel, svéd, finn, török és szingapúri is.

Az versenyszámok a következők lesznek:
Péntek – Nevek és arcok, Bináris számok,  Számok egy óra alatt
Szombat – Absztrakt képek, Gyors számok, Történelmi és jövőbeli évszámok, Kártyák egy óra alatt
Vasárnap – Véletlen szavak, Kimondott számok, Gyors kártyapakli

Érdekesség, hogy részeredményeket közölnek a versenyzőkkel  szombat és vasárnap reggel, valamint az utolsó szám, a Gyors kártyapakli előtt is. Tehát a végső próbatétel előtt lehet tudni, hogy kinek mit kell teljesítenie ahhoz, hogy előrébb jusson vagy éppen megtartsa a maga előkelő helyét. A végeredmény valamikor vasárnap este 8 óra körül kerül kihirdetésre.

A PO, a PV és a POV módszer (PO, PV, POV system)

Mi ez sok mozaikszó? Mindjárt rátérek erre is…

Először is az egész memóriasport lényege, hogy minél több adatot minél kisebb helyen, minél inkább tömörített formban megjegyezzünk. Ha mondjuk a szám-alak módszerrel akarnánk megjegyezni egy nyolc jegyű számot, az szörnyű energiapocsékolás lenne. Egyáltalán nem lenne hatékony, mert nyolc alakot kellene nyolc lociba belerakni. Ez a helyszíneink elpazarlása lenne és ráadásul lassú lenne a memorizálás folyamata is. Érdemesebb azt csinálni, hogy minden kétjegyű számhoz (00, 01, …98, 99) hozzárendelünk valamit és azt a valamit rakjuk a locikba. Így mindjárt felére csökken a locik szükséges száma és kétszer olyan gyorsan tudjuk le a tanulást is. Lehet, hogy először túl soknak tűnik, hogy száz számhoz kitaláljunk valamit, de hidd el megéri a ráfordított időt. Később írok majd pár módszert, ami megkönyítheti a hozzárendelést, de a legjobb az lenne, ha magáról a számról eszedbe jutna valami vagy valaki egyből. Nem fog gyorsan menni, ne aggódj, ne siettesd.

Minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy-egy személyt. A személyek nagyon jók, mert a helyszíneken mozoghatnak, beszélhetnek, cselekedhetnek, ezért sokkal nagyobb százalékban fogsz visszaemlékezni rájuk.  Pl. a 23-as szám nekem Michael Jordant jelenti a mezszáma miatt, a 73-as a bátyámat, mert 1973-ban született.

Most jön az extra lépés. Minden személyhez találj egy jellemző tárgyat és egy számot most már a személy-tárgy (person-object: PO) párossal azonosíts. Vagy keress egy jellemző cselekvést a személyekhez és rendeld a személy-cselekvés (person-verb: PV) képeket a számokhoz. Természetesen minden egyes PO vagy PV kép még mindig egy darab kétjegyű (00, 01, …98, 99) számot jelöl.

Az én példámra visszetérve: 23 Michael Jordan-kosárlabda, 73 bátyám-pénz. Megtehetem azt, hogy az első helyszínen elképzelem Michael Jordant, ahogy kosarazik, a második helyszínen pedig bátyámat, ahogy szórja a pénzt. Ehhez két loci kell: (23)(73). Vagy elképzelhetem az első helyszínen Michael Jordant, ahogy szórja a pénzt, ami a (2373) kódja. A (7323) esetében bátyám kosárlabdázna. Ahogy láthatod, az első, mindig a személy, a második mindig a tárgy/cselekvés. A sorrend azért fontos, mert ha egy lociba akarnád berakni Michael Jordant és a bátyámat, a visszaemlékezésnél könnyen összekeverhetnéd, melyik is jött előbb a sorban. Beláthatod, hogy  két kétjegyű szám összekapcsolásával nyolc számjegy esetén két locira van csak szükséged. Most tehetsz még egy extra lépést: minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy személyt, egy cselekvést és egy tárgyat (person-verb-object: PVO). Ezzel a módszerrel, ha kapcsolatot hozol létre három kétjegyű szám között, akkor egy hatjegyű szám elfér egyetlen helyszínen, ami nagyon klassz dolog. Persze sokat kell gyakorolni, hogy a számokról egyből beugorjanak a PVO képek és egyből össze is tudd kapcsolni a képeket.

Ha nem akarsz most számokkal foglalkozni, akkor vegyél elő egy kártyapaklit. A francia kártya lapjainak a száma 52. Fele annyi személyre lesz szükséged, mint a kétjegyű számok esetében.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes