2015, február hónap bejegyzései

Francia: főnevek nemei

Két éve elkezdtem megtanulni franciául. Szerintem egészen jól megy, de most nem is ez a fontos. A franciában, ahogyan például a németben is, tudjátok vagy sem, a főneveknek nemük van. Amíg a németben férfi, női és semleges nem, addig a franciában férfi és női nemű főnevek és így határozott névelők léteznek. De hogyan lehet megjegyezni ezeket a nemeket?!
A módszerek Szent Gráljáról Dominic O’Brien egyik könyvében olvastam. Az a lényeg, hogy fogj egy általad ismert várost, és a főneveket a város két (francia) vagy három (német) jól elkülönített részében képzeld el. Franciában szerencsére csak két nem van, ami megkönnyítette a dolgomat. A nőnemű főneveket Budán, a hímnemű főneveket Pesten képzelem el. Így alakult ki például bennem az a kép, hogy a Bartók Béla úton egy zsiráf banánt eszeget egy butik előtt, s erről fotó is készül. (A franciául nem tudók kedvéért mind a négy főnév nőnemű.) Vagy a Városligetben egy majom ugrál a fákon. (Mind a majom, mind a fa hímnemű.) Az biztos, hogy ezeket nem nagyon fogom elfelejteni.
Ezzel a módszerrel lehet, hogy egy szó nem jut eszembe franciául, de a névelője mindig beugrik!

Blog szekció

Először is elnézést, hogy abbahagytam egy időre a honlap frissítését! De most reloaded van a blog szekcióval.
Ha valaki gyakorolja a memória technikákat és fejlődik (vagy nem, de eltökélten gyakorol) és van kedve itt írni az élményeiről, kérem szóljon és nyitok neki is egy blogot. Szerintem nagyon érdekes, inspiráló és előremutató lenne egy heti rendszerességgel megjelenő iromány.

Holnap az én első blogom lesz olvasható a nyelvtanulásról…

Jó gyakorlást Mindenkinek!

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes