A kapcsolat módszer (The link system)

A kapcsolatképzés módszere nagyon jól használható arra, hogy teljesen általános szavakat sorrendben megjegyezzünk. Ezek véletlenszű szavak legyenek, de nem ismeretlen szakkifejezések, vagy idegen szavak. Ne is legyen több húsz szónál, mert afölött egy másik módszer sokkal hatékonyabb.

Az első lépés, hogy ne magukat a szavakat akarjuk megjegyezni, hanem a róluk alkotott képet a fejünkben. Ha azt hinnéd magadról, hogy nem vagy vizuális típus, ezért neked ez nem menne (bár még nem találkoztam ilyen emberrel), akkor csak emlékezz vissza arra, hogy milyen színű a bejárati ajtód! Milyen anyagból készült, milyen kilincs van rajta? Mivel nap mint nap ezen az ajtón jössz és mész, ezért biztosan tudsz ezekre a kérdéseimre válaszolni. Ezt mellesleg úgy teszed, hogy elképzeled az ajtót élő valójában és belső szemeddel szemléled.

Játékként képzelj most el egy tortát. Ez különleges totra, mert egy zöld gyertya van a közepén, aminek kék lángja van. A gyertyába kézzel falevelek formáját faragták bele, s az oldalán lecsorgó viasz a legfinomabb belga csokoládé ízét idézi. A láng füstjének narancs illata van, ami egy pálmafás lakatlan sziget idilli strandjára emlékeztet, ahol boldog vagy. Bolondosan lobog a lángja, mintha csak a tenger hullámozna benne. A torta tetejét citromsárga tejszínhab fedi, melynek lágy citromillata és íze egyből magával ragad. Lásd magad, amint egyik újjaddal kóstolót merítesz belőle. Képzeld el, hogy ezalatt fehér marcipán öntet van, egy szintel leljebb pedig ugyancsak fehér kókusztöltelék reszelt kókuszdarabokkal vár arra, hogy megízleld. Szinte látod, ahogy a fáról leesik a már érett kókusz. Feltöröd és kiiszod ízletes levét. Legalul lágy, újjnyi vastag piskótaalap van, mely finoman, könnyen omlik szét a szádban. Ez életed legfinomabb tortája. Vissza tudod idézni milyen is ez? Minél több részletet adsz hozzá, minél több érzelmet, szagokat, hangokat, annál inkább rögzül a kép a memóriádban.

A kapcsolat rendszer második lépése, hogy egy történetet találjunk ki, amiben sorrendben megjelennek a szavakról alkotott lelki képink. Ha a szőlő és az ablak szavak között szeretnénk kapcsolatot létesíteni, akkor elképzelhetjük, ahogy egy a levegőben szálló szőlő betör egy ablakot.

Jegyezzük meg sorrendben az alábbi szavakat: verseny, faház, képeslap, lekvár, hídpillér, majom, álom.

Milyen kép ugrik be a verseny szóról? Nekem egy futó rajtszámmal a pólóján. Te természetesen lehet, hogy másra asszociálsz. Mindig azt a képet válaszd, ami elsőre az eszedbe jut, mert mindig az a képzettársítás lesz a legerősebb. Nyilván főleg fogalmaknál kell kreatívan asszociálnod, és a faházat egyből el tudod képzelni. Most elképzelem, ahogy egy futó befut egy faházba, aminek az asztalán egy képeslap hever. A képslap mellett egy üveg lekvár található, ami egyszercsak elkezd megnyúlni és tágulni miközben egy híd pillérévé alakul át. Ezen egy majom táncol, majd ráugrik egy mosollyal a száján alvó ember (álom) hasára. Nagyon fontos, hogy te a saját kapcsolataidat válaszd, mert te arra fogsz könnyedén emlékezni! Van akinek már elsőre megragad a története. Ha mégsem, akkor ne aggódj és adj a képekhez több részletet. Lásd, hogy milyen fáradtan és izzadtan érkezik be a kopasz futó a fenyőerdő egy kis tisztásán álló faház teraszára és megy be az ajtón. Fordítsd meg a képeslapot és nézd meg, honnan jött, mit írtak rá. Milyen lekvár van ott az asztalon? Képzeld el, ahogy a lekvárosüveg hirtelen széttörik a növekedéstől és betonná alakul. Képzeld magad a hídpillér aljába és érezd a magasságát. Fent a majom szaltókat dobál és a fejét, fenekét vakarja, az alvó ember pedig puha párnákon álmodik.

Gyakorolj és jegyezd meg a következő szavakat. El tudod mondani őket visszafelé is?

cső                                        vézna                                    felhő
árbóc                                    hajó                                       fejsze
katona                                  séta                                       próba
mese                                     pelenka                                vers
reszket                                  kosárlabda                           kazán

Mind az asszociálás, mind a kapcsolat kiépítése egy kis gyakorlással gyorsan mehet bárkinek és a láncolatok hosszútávon is megmaradhatnak emlékezetünkben. A két dolog, amitől memóriánk fejlődése függ: gyakorlás és kreativitás.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes