A szám-alak módszer (The number/shape system)

Az emberi agy képeket sokkal-sokkal könnyebben tud elraktározni, mint számokat. Az ősembernek számok megjegyzésére nem igen volt szüksége, ha ugyan ismerte egyáltalán őket. A mai világban azonban a számok ismerete, fejbentartása elengedhetetlen mindenki számára. Bankkártyánk PIN kódját, lakásunk, irodánk riasztójának a kódját, nem beszélve barátnőnk, feleségünk születésnapjáról ugyan mind papírravethetnénk, de a papír elveszhet, a kutya megeheti. Ráadásul a célunk a memóriánk, s nem pedig a naplónk bővítése. A szám-alak rendszer (a szám-rím rendszer mellett) a legkönnyebben megtanulható módszer a számok fejbentartására. Bár hosszú számsorok memorizálására nem használható, de 4-5 számjegyet hosszútávú memóriánkba is bevéshetünk vele

Tekints le az alábbi listára. Minden egyes szám mellé odaírtam, hogy engem mire emlékeztet a szám alakja. Ezek az én saját képeim: te nyugodtan találj ki mást, de azok egyértelműen utaljanak a szám formájára, hogy egy pillanat alatt bevillanjon a képről a szám és fordítva.

0 – labda
1 – nyíl, gyertya
2 – hattyú, kampó
3 – madár, bilincs
4 – zászló, vitorla
5 – kígyó
6 – hintaszék, jojó
7 – fejsze, kapa
8 – hóember
9 – lufi, hőlégballon

Hogyan használjuk ezt a asszociációs listát? Jegyezzük meg telefonunk PIN kódját, ami 3476. Én elképzelem, ahogy a telefonomat hirtelen elragadja a kezemből egy madár (3-as), ami ezután rászáll egy vitorla legtetejére (4-es). Az árbócrúd hirtelen elkezd kidőlni, mert valaki egy fejszével (7-es) nekiállt kivágni azt. Ráadásul az illető pszichopata, mert mindezt egy hintaszékből (6-os) teszi nyugodt csapásokkal. Elég szürreális az egész, de annál jobban emlékszünk majd rá.

Az nem baj, ha egy számhoz több képünk is van, mert akkor sokkal kreatívabban alakíthatjuk a történetünket. Próbáljuk megjegyezni édesanyánk születésnapját. Elég most a hónapot és a napot memorizálni, hogy biztosan fel tudjuk köszönteni mindig: november 25., vagyis 1125. Látok egy repülő nyilat (1-es), amit anyukám lőtt ki a konyha ablakából a hátsó kertbe. A nyíl a kinti asztalon eltalál egy tortán égő gyertyát (1-es), ami ráesik egy alatta baktató hattyúra (2-es) és az kigyúllad tőle, majd szénné ég. Hamujából pedig megszületik egy kígyó (5-ös): egy kobra tekeredik spirálisan felfelé és egyenesen a szemebe néz a végén. Színezheted is a képet: láthatod a simára munkált nyílvessző fémhegyét ahogy a gyertyát még pont elkapja. Láthatod a fehér hattyút ahogy a piros csőrét a szárnya alá dugja, mikor ráesik a gyertya.

A hónapok megjegyzéséről később külön is írok majd, de most próbáld megjegyezni rokonaid születésnapját a fenti technikával. A jó gyakorlás mellett örömet is szerzel nekik ezzel.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes