A szám-rím módszer (The number/rhyme system)

A szám-rím módszer gyakorlatilag ugyanazon az elven nyugszik, mint a szám-alak módszer: találjunk ki egyszerűen megjegyezhető képeket a sokak álltal utálatosnak tartott számok helyett és jegyezzük meg azokat. Ebben az esetben azonban nem a szám írott formájából indulunk ki, hanem a hangzásából.

Használhatod akár a következő rímeket is:

0 (nulla) – hulla
1 (egy) – hegy, meggy
2 (kettő) – teknő, vessző
3 (három) – malom
4 (négy) – légy
5 (öt) – tök, köt
6 (hat) – pad, matt
7 (hét) – tét, pék
8 (nyolc) – polc
9 (kilenc) – fegyenc

(A mattot sakkfigurákkal, a tétet zsetonok formájában képzelem el.)

Eltérő nyelvekben, amíg a számformák változatlanok, addig a számrímek egészen mások lesznek. Ez azért érdekes, mert ha mondjuk angol nyelvterületen töltesz el hosszabb időt, akkor érdemesebb az angol számok rímeit használni, hogy ne ess ki az angol nyelvű gondolkodásból és ne kelljen időtveszteni a magyarra fordítással.

A két kép közötti kapcsolat megteremtésekor a sorrendre oda kell figyelni, mert nekem nem mindegy, hogy padom esik rá a fegyencemre (69) vagy a fegyencem áll a padomon (96). Legyen egy szisztémád, amihez ragaszkodni fogsz mindig. Pl. az sokat segíthet, ha balról jobbra és fentről lefelé halad a történeted.

Ha véletlenül nem tudnál elképzelni egy péket vagy bármi mást a listáról, akkor neten keressél rá, mert biztos kidob rengeteg képet. Válassz ki egy olyat, aminek határozott karaktere van, nehogy összekeverd mondjuk a fegyenccel a visszaemlékezésnél. A kezdetekkor mindig érdemes egyébbként is sokkal részletesebben elképzelned a sztoridat. Próbáld meg minél élethűbben látni mind a tárgyakat, mind a személyeket minden kis tulajdonságukkal együtt.  Azután, miután egyre gyakorlottabbá válsz, már érezni fogod, hogy elég lesz egy gyors vázlat is a fejedben, hogy a kép megmaradjon memóriád fogságában.

Gyakorlás és kreativitás. ;)

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes