A PO, a PV és a POV módszer (PO, PV, POV system)

Mi ez sok mozaikszó? Mindjárt rátérek erre is…

Először is az egész memóriasport lényege, hogy minél több adatot minél kisebb helyen, minél inkább tömörített formban megjegyezzünk. Ha mondjuk a szám-alak módszerrel akarnánk megjegyezni egy nyolc jegyű számot, az szörnyű energiapocsékolás lenne. Egyáltalán nem lenne hatékony, mert nyolc alakot kellene nyolc lociba belerakni. Ez a helyszíneink elpazarlása lenne és ráadásul lassú lenne a memorizálás folyamata is. Érdemesebb azt csinálni, hogy minden kétjegyű számhoz (00, 01, …98, 99) hozzárendelünk valamit és azt a valamit rakjuk a locikba. Így mindjárt felére csökken a locik szükséges száma és kétszer olyan gyorsan tudjuk le a tanulást is. Lehet, hogy először túl soknak tűnik, hogy száz számhoz kitaláljunk valamit, de hidd el megéri a ráfordított időt. Később írok majd pár módszert, ami megkönyítheti a hozzárendelést, de a legjobb az lenne, ha magáról a számról eszedbe jutna valami vagy valaki egyből. Nem fog gyorsan menni, ne aggódj, ne siettesd.

Minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy-egy személyt. A személyek nagyon jók, mert a helyszíneken mozoghatnak, beszélhetnek, cselekedhetnek, ezért sokkal nagyobb százalékban fogsz visszaemlékezni rájuk.  Pl. a 23-as szám nekem Michael Jordant jelenti a mezszáma miatt, a 73-as a bátyámat, mert 1973-ban született.

Most jön az extra lépés. Minden személyhez találj egy jellemző tárgyat és egy számot most már a személy-tárgy (person-object: PO) párossal azonosíts. Vagy keress egy jellemző cselekvést a személyekhez és rendeld a személy-cselekvés (person-verb: PV) képeket a számokhoz. Természetesen minden egyes PO vagy PV kép még mindig egy darab kétjegyű (00, 01, …98, 99) számot jelöl.

Az én példámra visszetérve: 23 Michael Jordan-kosárlabda, 73 bátyám-pénz. Megtehetem azt, hogy az első helyszínen elképzelem Michael Jordant, ahogy kosarazik, a második helyszínen pedig bátyámat, ahogy szórja a pénzt. Ehhez két loci kell: (23)(73). Vagy elképzelhetem az első helyszínen Michael Jordant, ahogy szórja a pénzt, ami a (2373) kódja. A (7323) esetében bátyám kosárlabdázna. Ahogy láthatod, az első, mindig a személy, a második mindig a tárgy/cselekvés. A sorrend azért fontos, mert ha egy lociba akarnád berakni Michael Jordant és a bátyámat, a visszaemlékezésnél könnyen összekeverhetnéd, melyik is jött előbb a sorban. Beláthatod, hogy  két kétjegyű szám összekapcsolásával nyolc számjegy esetén két locira van csak szükséged. Most tehetsz még egy extra lépést: minden kétjegyű számhoz rendelj hozzá egy személyt, egy cselekvést és egy tárgyat (person-verb-object: PVO). Ezzel a módszerrel, ha kapcsolatot hozol létre három kétjegyű szám között, akkor egy hatjegyű szám elfér egyetlen helyszínen, ami nagyon klassz dolog. Persze sokat kell gyakorolni, hogy a számokról egyből beugorjanak a PVO képek és egyből össze is tudd kapcsolni a képeket.

Ha nem akarsz most számokkal foglalkozni, akkor vegyél elő egy kártyapaklit. A francia kártya lapjainak a száma 52. Fele annyi személyre lesz szükséged, mint a kétjegyű számok esetében.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes