Az útvonal módszer (The jurney system)

Ez – a másként loci [loki] vagy római szoba módszernek is nevezett technika – az alapja a hosszú sorozatok megjegyzésének. Legyen szó számokról, kártyalapokról, szavakról, vagy bármi másról, az útvonal módszer maga a Szent Grál. A rómaiaktól vannak az első feljegyzések erről a témáról: innen is a neve. A másik elnevezés a locus [lokusz] latin szóból jön, amely helyet, helyszínt jelent magyarul. Többesszáma a loci.

A módszer lényege, hogy egy előre meghatározott sorrendben végigjárunk képzeletben egy útvonalat és itt helyezzük el a megjegyezni kívánt tárgyakat szépen sorrendben. Majd amikor elő szeretnénk hívni őket a memóriánkból, újra ugyanabban a sorrendben végigsétálunk a helyszíneken és megnézzük mit is raktunk oda. Az útvonalat hibátlanul kell tudnod oda-vissza álmodból fölkeltve is. De ez nem jelenthet gondot, ha ismert útat választasz, ahol akár minden nap megfordulsz. Olyan helyszíneket válogass össze, amik nagysága egy átlag szobáé (kb. ötször öt méter). Ez lehet tényleges szoba a házadban, vagy kint az utcán egy ennek a méretnek megfelelő terület. Ha csak a bevásárlólistádra szeretnél emlékezni, akkor jó ötlet, ha az áruházadban alakítasz ki egy útvonalat több locival.

A loci mérete azért fontos, mert ezen sok múlik, ha minél gyorsabban akarsz mondjuk egy kártyapaklit megjegyezni. Nem jó ha fókuszálnod kell az kanapéra: helyette lásd az egész szobát magad előtt.

 Itt az én első tíz helyszínem (locim):

1. bátyám szobája                               6. lépcsőház
2. hálószoba                                       7. előszoba
3. én szobám                                      8. lenti fürdőszoba
4. fenti fürdőszoba                              9. konyha
5. erkély                                            10. vendégszoba

Az azonos nyelvezet kedvéért: a locinak a rendes szobaméretetű helyeket hívom. Locusnak a szobában (lociban) lévő részeket. Pl. ilyen locus az ágyam, ruhásszekrényem, ablakom vagy az íróasztalom.

Menj végig lakásodon és találj te is tíz locit, majd próbáld meg ott elképzelni a következőket:

béka                                                 széna
kémény                                            Harry Potter
alma                                                 kutya
krokodil                                            laptop
vásár                                                kalóz

Az első locim, a bátyám szobája. Itt egy hatalmas zöld békát látok az ágyon, amint épp hatalmas nyelvével egy legyet kap el. (Nem szívesen feküdnék be ebbe az ágyba utánna.) Aztán szüleim hálószobájában egy széles vöröstéglás kéményt épít két kőműves cigivel a szájukban.  Az én szobámban egy nagy kosár alma dől le az ágyamról és gurul szét mindenfelé: kitörve az ablakot, összetröve a tévémet. A fürdőben egy krokodilt pillantok meg a kádban, ami nem túl jó ómen, ezért megrémülök. Ezután az erkélyen találom magam, ahol pár zöldségesstandot veszek észre és nagy nyüzsgést. Így jutok a lépcsőfordulónkba, ahol séta helyett az itt elszórt vastag, puha szénatakarót használom, hogy lecsússzak a földszinti előszobába, ahol Harry Pottert pillantom meg villámalakú sebhellyel a homlokán. A WC-ben a kutyám nagy hévvel, mellső lábaival üdvözöl és a mellkasomig felugrik. A konyhában a tűzhelyen találom a laptomonat, de ez mit sem zavar engem, mert nyugodtan elindítom rajta kedvenc muzsikámat. A vendégszoba ágyan egy falábú, félszemű kalóz üldögél és pipázik egy papagájjal a vállán. Biztos vagyok benne, ha hasonlóképp elvégezted a feladatot, akkor visszafelé is el tudod mondani a sorrendet anélkül, hogy át kéne ismételned azt.

Érdekesség, hogy személyekre, állatokra könnyebben visszaemlékszünk. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy őseink életbenmaradásához elengedhetetlen volt az a képesség, hogy emlékezzenek, hogy ez erdő egy helyszíne valyon biztonságos vagy sem.  Van ott élelem vagy sem. Volt e ott ragadozó, vagy egy ellenséges törzs tagja vagy sem.

Tényleg érdemes energiát áldozni locik készítésére. Minden nap 5 új loci hozzáillesztése repertoárodhoz nem jelenthet különösebb fáradságot. És ha már van 52 helyszíned, akkor megteremtetted a lehetőséget arra, hogy egy csomag francia kártya lapjainak a sorrendjét is megjegyezd.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: NewWpThemes | Provided by WordPress Free Themes